Ozon uygulamasının etlerde depolama kalitesini arttırdığı, bozulmaya neden olan aerobik, mezofilik bakterilerin, koliform bakterilerin ve sülfit indirgeyen anaerobik bakterilerin sayısında azalmaya neden olduğu ve etlerin raf ömrünü uzattığı ortaya koyulmuştur.
Ozonlanmış su ile karkasların duşlanması durumunda aerobik toplam canlı sayısında klasik yıkama yöntemine göre daha iyi düzeyde bir sayısal azalmaya neden olduğu belirlenmiştir.
Depolarda ise 10-20 μg/litre düzeyinde ozon kullanımı karkasların depolama süresini % 30 ile 40 oranında uzattığı görülmüştür. Başka bir çalışmada ozonun et yüzeyindeki mikroorganizmaların üzerine etkisi saptanmaya çalışılmış 2,5-6°C de ve % 92-95 nispi nemde depolanan etlerde Enterobacteriaceae familyasının birkaç cinsinin gelişmesini engellendiği belirlenmiştir. Yine sığır karkaslarına 1,6°C de ve % 95 nispi nemde 9 gün boyunca sürekli olarak ozonlama yapıldığında (0,03 ppm) ozonun karkas yüzeyindeki mikrobiyal gelişmeyi önlediği ortaya çıkmıştır. Başka bir çalışmada buzdolabında depolanan sığır etlerinde ozonun yüzeydeki mikrobiyal gelişmeyi birkaç gün boyunca durdurduğu, duyusal kaliteyi iyileştirdiği ve uçucu azotlu bileşiklerin oluşumunu azalttığı saptanmıştır.
Ozon gazı düşük konsantrasyonda kullanılması ve temas süresinin kısa olması durumunda dahi bakteri, küf, maya, parazit ve virüslere karşı antimikrobiyal etki göstermektedir.
Ozonlama süresi arttırılıp, pH ve sıcaklık düşürüldüğünde daha etkili bir inaktivasyon sağlandığı, ayrıca ozonun lipid oksidasyonunu kolaylaştırdığı fakat duyusal karakteristiğini değiştirmediği, karkasın rengini kaybettirmediği ve istenmeyen koku üretmediği, raf ömrünü ise uzattığı anlaşılmaktadır
Kanatlı Sektöründe Ozon Gazı Kullanımı
Tavukçuluk sektöründe ozon gazı uygulamaları dünyada ve ülkemizde her geçen gün artmaktadır.
Söz konusu gıda olduğunda, ürünün yetiştirilmeden tüketiciye kadar olan dezenfeksiyon zincirinin bozulmaması çok önemlidir.
Ozon gazı yumurta kuluçkahanelerinde, kümeslerde içme suyunda, dönem değişimlerinde kümeslerin içinin dezenfekte edilmesinde, üretim alanlarında, chiller ünitelerinde ve proses suyu dezenfeksiyonunda yaygın şekilde kullanılmaktadır.
Tavukçulukta ozonun en büyük avantajları arasında pilicin daha sağlıklı yetişmesi, diğer dezenfektanlara göre kanserojen etkisi olmaması, tavuk üzerinde kalıntı bırakmaması, klordan çok daha etkili olması, su, elektrikten tasarruf sağlaması, sektördeki büyük sorunlar yaratan salmonella, e-coli bakterilerini tamamen yok etmesi, ürünün raf ömrünü uzatması başlıca sayabileceğimiz avantajlarıdır.
Üretim çiftliklerinde ozon uygulaması, hayvanların daha sağlıklı beslenmesi, böylelikle çok daha az oranda hastalanması sağlanmış olur. Buna paralel olarak çok daha az ilaç verilmesi çok daha az aşı yapılması üretici açısından kolaylık, maddi avantaj ve daha sağlıklı, kaliteli ürünün sunulmasında büyük rol oynar.
Ozon gazı kalıntı bırakmayan , doğal bir dezenfektan olduğu için formaldehit, metanal, parasetik asit, klor gibi kimyasaların oluşturduğu kimyasal kalıntı riskini oluşturmaz.
Ozon yumurtaların raf ömrünün uzamasına ve mikrobiyolojik sıkıntısının azalmasında önemli rol oynar. Yumurtalar hava alan kabuğu sebebiyle nem kaybına uğradıklarında büzüşmeler başlar bunun için depolandığı bölümlerde yaklaşık %90 oranında neme ihtiyaç duyarlar. %90 oranındaki nem bilindiği gibi bakterilerin rahat çoğalmasına ve küfe neden olur. Yüksek nem ile 0 derecede 8 - 9 Aya kadar küf ve bakteri gelişimi ortadan kaldırılabilir. Bu şekilde ürünün depolanması yumurtanın sağlıklı, taze ve kaliteli kalmasına neden olur; böylelikle üreticiye büyük maddi avantaj sağlanmaktadır.
Balıkçılık Sektöründe Ozon Gazı Kullanımı
Ozon gazının akuakültür sektöründe kullanımı uluslararası kuruluşların güvenli kullanımının deklare etmesiyle birlikte yaygın olarak kullanılmıştır. Sektörde ozon gazı kullanımı, akvaryum ve deniz ürünlerinde, deniz ürünlerinin işlenmesinde, sektörün içerisindeki kritik alet,edevat dezenfeksiyonunda, ve nakliye işlemlerinde kullanımı oldukça etkindir.
Akvaryum ve Deniz Ürünlerinde Ozon Gazı Kullanımı
Ozon gazı balık yetiştiriciliğinde su kalitesini yükselten, hızlı büyüme ve gelişme sağlayan, mortalite oranını düşüren, balıklar için zararlı organik maddeleri yok eden, suyun dezenfeksiyonunu ve oksijen bakımından zenginleşmesini sağlayan son derece güvenilir bir gazdır. Ozon uygulaması sudaki total organik karbon (Total Organic Carbon, TOC) oranını %15'lere kadar çekebilmekte, sudaki nitrit düzeyi ile suyun bulanıklılığını azaltmakta ve sudaki katı maddelerin oksidasyonunu sağlayarak uzaklaştırmaktadır. Artan ozon dozuna bağlı olarak sudaki kimyasal oksijen tüketimi (Chemical Oxygen Demand, COD) ile total organik karbon (Total Organic Carbon, TOC) oranları ve renk değişimi (berraklık) oranları oldukça verimkardır. Nitrit balıklar için toksik olmasına rağmen nitrat zehirsizdir. Ozon gazı nitriti nitrata okside eder. Böylece bir bakıma nitrobakterlerin görevini üstlenerek balıklar için toksik olan sudaki nitrit konsantrasyonunu düşürür. Balık yetiştiriciliğinde uygulanacak ozon dozu, ortamdaki balık sayısı, balık büyüklüğü, suyun miktarı, suyun tatlılık-tuzluluk oranı, pH ve sıcaklık gibi faktörlere bağlıdır.
Deniz Ürünlerinin İşlenmesinde Ozon Gazı Kullanımı
Diğer dezenfeksiyon yöntemlerine göre ürünün üzerinde kimyasal kalıntı bırakmaması, ürün raf ömrünü uzatması, çok daha etili olması ve maddi avantaj sağlaması nedeniyle yaygın şekilde kullanılmaktadır. Uygulama ürünün işleme sırasında gaz/sıvı formunda uygulanmaktadır. Uygulama dozajları ile ilgili bilgiler ozon gazını mühendislik çözümleriyle proses uygulayıcı firmanızca sağlanacaktır.
Alet Edevatlarının Dezenfeksiyonunda Ozon Gazı Kullanımı
Ürünlerin işlenmesinde kullanılan alet edevat ve kasaların yıkanmasında uygulanan ozon gazı ürünün üzerine gaz/sıvı formunda uygulanmaktadır. Uygulama alet edevatlara gaz/sıvı formunda uygulanmaktadır. Uygulama dozajları ile ilgili bilgiler ozon gazını mühendislik çözümleriyle proses uygulayıcı firmanızca sağlanacaktır.
Deniz Ürünlerinin Nakliyesinde Ozon Gazı Kullanımı
Ürünlerin nakliyesinde ozon gazı kullanımı, dezenfeksiyon zincirinin kimyasal kalıntı bırakmayan, ve çok daha etkili olan ozon gazı çevreci ve maddi katkısı nedeniyle tercih edilmektedir. Uygulama nakliye sırasında ve öncesinde gaz formunda uygulanmaktadır. Uygulama dozajları ile ilgili bilgiler ozon gazını mühendislik çözümleriyle proses uygulayıcı firmanızca sağlanacaktır.