- Telefon : 0 212 211 65 62
Ozon gazı (O3), atmosferde serbest bulunan 3 oksijen atomunun birleşiminden oluşan molekülleriyle renksiz bir gazdır ve atmosferin koruyucu tabakası içerisinde yer alır.
Oksijenin allotropudur, trioksijen(yani 3 oksijen atomu) olarak da tanımlanır. Ozon gazı,normal koşullarda atmosferin alt kısımlarında O3 miktarı yaklaşık 0,4 ppm değerindedir. Bununla birlikte dumanlı sisin olduğu yerlerde ozon gazı miktarı artmaktadır. Ozon gazı, gökyüzünün mavi renginin ana sebebidir. Sıvı halde iken lacivert renge dönüşen ozon gazı, Dünyamızı Güneş'ten gelen zararlı morötesi radyasyonuna karşı korumaktadır. Atmosferin üst katmanlarında UV ışınları, alt katmanlarında yıldırım çakması sonucu oluşan elektrik akımının oksijeni parçalaması ile oluşan ozon, havanın temizlenerek dezenfekte edilmesinde çok önemli bir rol oynamaktadır. Ozon gazı gelişmiş ülkelerde gıda, tekstil, lojistik, sağlık sektörlerinde yaygın bir şekilde alternatifsiz DEZENFEKTAN ve KOKU giderici olarak kullanılmaktadır. Aktif oksijen yani diğer adıyla (Ozon O3) bilinen en etkili mikrop öldürücü ve koku gidericidir. Ozon gazı dünyanın etrafında koruyucu kalkan olarak mevcuttur ve öldürücü radyasyon etkisine karşı tüm canlıları korur. 3 oksijen atomundan oluşur ve kimyasal bir bileşiktir. İki atomlu oksijen olanı, normal atmosferik oksijenin (O2) çok yüksek enerji taşıyan bir şeklidir. Böylece bu iki çeşit molekülün yapıları birbirinden farklıdır. Ozon gazı molekülü oksijen atomunun simetrik açılımıdır.
Ham maddesi oksijen olan ozon gazı, depolanamaz ve stoklama imkânı olmayan tek gazdır. Ozonun stoklanamamasının temel nedeni; Ozon gazının, bulunduğu ortamın sıcaklığı ile doğru orantılı olarak zamanla ham maddesi olan oksijene dönüşmesidir. Derin cerrahi yaraların tedavisinde ve deri hastalıklarında, yanık tedavisinde etkilidir ve sağlık sektöründe birçok hastalık tedavisinde de kullanılmaktadır. Bilinçsiz kullanımının ve doz aşımının sonucunda başta akciğer olmak üzere insan sağlığına yan etkileri vardır.
Ozon Gazının Özellikleri Nedir?
Adı: Ozon, Triatomik oksijen, Aktif oksijen
Molekül formülü: O3
Bileşenleri: Oksijen Atomu
Molekül ağırlığı: 48
Kaynama: -111,3 C
Renk: – 146 C açık mavi sıvı halde
Renk: – 220 C koyu mavi kristal halde
Renk: + C renksiz
Koku: Yarılanma ömrünü tamamladıktan sonra koku kalmaz.
Sudaki çözünürlük O C derece: 0,64
Yoğunluk: 2,144
Yanıcılık: Yanıcı değil. Ancak Yanma olayını kuvvetle destekler
Ortalama Konsantrasyonu: 0,240 mg/m3. Havada
Ozon Nerelerde Etkilidir?
Atmosferdeki ozon tabakası ölümcül radyasyondan yeryüzünü korur.
Ozon ; bakteri, virüs, küfleri yok eder, sporları, mantarı, sigara dumanı, egzoz gazı gibi havadaki kötü kokuları, yağları ve sudaki kontaminantları elimine eder, demir, sülfür, mangan ve hidrojen sülfatı oksidize eder.
Su temizliğinde ozon suyu temizler, parlaklığını ve tazeliğini korur.
Ozonun Etkilileri?
Doğal tek Dezenfektandır.
Ozon havadaki gaz moleküllerini (oksidize eder, parçalar) çeker.
Atmosferdeki ozon tabakası ölümcül radyasyondan yeryüzünü korur.
Ozon ; Virüs, Bakteri, Küfleri, Mikroorganizmaları yok eder,
Sporları, Mantarları, yok eder.
Sigara dumanı, egzoz gazı gibi havadaki kötü kokuları yok eder.
Yağları ve sudaki kontaminantları elimine eder, demir, sülfür, mangan ve hidrojen sülfatı oksidize eder.
Su temizliğinde ozon suyu temizler, parlaklığını ve tazeliğini korur.
Ozon suda kimyasal yan ürün, tat ve koku bırakmaz.
Ozonla temizlenmiş su klorda olduğu gibi gözleri yakmaz veya onları kırmızı yapmaz ya da tahriş etmez.
Ozonlu su ile temasta aşırı klor etkisi ile olan saç veya elbisenin rengi bozulmaz.
Ozon sudaki kontaminantlara ya da yan ürünlere eklenmez.
Ozon su ve havayı sağlıksız mikroorganizmalardan arındırır.
Ozon havada iklim yapısına bağlı olarak 8-30 dk. arasında üç atomlu üç oksijenden ayrışarak tekrar iki atomlu oksijen yada suya dönüştüğünden yan etkisi yoktur ve kalıntı oluşturmaz. Bu özelliği sayesinde diğer temizlik maddeleri gibi kanserojen değildir.
Bunun yanı sıra ozon; patlamaz ve yangın tehlikesi yoktur.
Muhteşem temizlik için gereksinilen dozda ozon zararlı dumanlar, buharlar üretmez.
Suyun pH dengesini etkilemez, böylece pH ayarlama işlemlerini minimize eder.
Ozonun Canlılar Üzerinde Etkisi
Ozon çok çabuk reaksiyona girdiği için hızla tükenir ve oksijene dönüşür. Ayrıca, ömrü sınırlıdır; reaksiyona gireceği hiçbir şeyin olmadığı tamamen steril ortamlarda dahi, kendiliğinden bozularak oksijene dönüşür. Bu yüzden depolanamaz; kullanılacağı yerde ve zamanda üretilmelidir.
Kendiliğinden bozulması ve yok olması “yarı ömür” olarak ifade edilir. Yarı ömür, konsantrasyonunun yarıya düşmesi için gereken süredir. Bu süre havanın sıcaklığına göre değişkenlik gösterir. Düşük sıcaklıklarda ömrü uzundur, birkaç saat civarındadır. Ancak, steril ortamda elde etmek çok zor olduğu için, suda veya havada, çok daha kısa sürelerde, konsantrasyon hızla düşer ve sıfıra iner.
İnsanlar ve hayvanları üzerinde ise, zararlı etkisi hemen hiç yoktur.İnsan ve hayvanlarda, burun, geniz, göz, ciğerler gibi mukoz dokularda tahriş etkisi olabilir.Ancak bu durum FDA raporlarıyla knsantrasyon miktarları ve süreleri satndarda bağlanmıştır.
Ozonun bitkiler üzerinde zararlı bir etkisi görülmemiştir.
Nasıl etki etmektedir?
Ozon Yanıcı değildir. Ancak Yanma olayını kuvvetle destekler Ozon kararsız bir gazdır ve normal koşullarda oksijene ayrışır. Ancak demir, bakır, krom gibi elementlerin bulunduğu bir ortamda yüksek sıcaklıkta patlayıcı olabilir.
Ozon teknolojisi sayesinde küf, mantar, zararlı bakteriler gibi insan sağlığını olumsuz etkileyen maddeler ortamdan arındırılarak daha temiz ve daha sağlıklı bir yaşam alanı sunmaktadır.
Ozon jeneratörlerinde ozon üretim yöntemi olarak "corona – discharge" yöntemi kullanilmaktadir.
Elektrodlarla sabit elektrik akimi verilerek elektronlari hizlandirmak suretiyle kinetik enerji kazandirip, oksijen molekülündeki çift bag parçalanarak bu islem sonunda açiga çikan iki oksijen atomu; ozon olusturmak üzere diger oksijen molekülü ile tepkimeye girer.Alkali metal iyonları ozon ile reaksiyona girmezler. Ozonun bu özelliği, sanayide sulardaki demir ve manganı en düşük seviyelere indirmede sıkça kullanılır.
Oksijen doğada iki oksijen atomundan meydana gelen bir molekül olarak bulunur. Soluduğumuz havada %21 oranında bulunmaktadır. İki atomun bir oksijen molekülü, çok özel şartlar altında oluşan bir oksidasyon süreci sonucunda, üçüncü bir oksijen atomunu alarak, üç atomlu bir ozon molekülü oluşturur. Bu üçüncü oksijen atomu, çok zayıf bir bağ ile bağlandığından her fırsatta molekülden ayrılmaya meyillidir. Molekülden ayrıldığından tek başına kalan oksijen atomu, son derece aktiftir ve ortamda bulunduğu her maddeyi oksitler. Havada uçuşan mikroorganizmalara yapışarak hücre duvarlarının parçalanmasına ve böylece ölüp çökmelerine neden olur. Tamamen steril bir ortamda ise, benzer bir atom ile birleşerek iki atomlu normal bir oksijen molekülü meydana getirir.Mikroorganizmaların tamamını etkiler, yok eder. Bu, dezenfeksiyon etkisidir.
Bir çok molekülü parçalar, oksitler, değiştirir. Bu etki ile, deodorizma yani, koku giderici görevi yapar.
Ortamda bulunan ağır metalleri, solvent buharlarını, zehirli gazları oksitleyip bozarak, kanserojen ve diğer zararlı etkilerini yok eder.
Ozon flokülant etkiye sahiptir yani, havadaki sigara dumanı, ince tozlar ve benzer nano partikülleri birleştirip çöktürür. Aynı deodorizma ve flokülant etkilerini suda da gösterir.
Ozonun Hava Sanitasyonundaki Etkisi
Merkezi iklimlendirme ( klima santralleri ) , ortam havası koku ve bulaşıcı hastalıkları okside etme gücü
Yüksek reaktivitesi sayesinde çeşitli organik ve inorganik molekül ve atomlar ile reaksiyona girerek onları oksitler. Bu reaksiyonlar sonucunda havadaki bakterileri ve mikropları etkisiz hale getirerek sterilizasyon sağlanmış olur. Reaksiyon başladıktan sonra ortamdaki hava sıcaklığına göre 5 dakika ile yarım saat içinde ozon molekülleri oksijene dönüşmeye başlar .Bu özelliği sayesinde ozon diğer dezenfektan maddelerinin aksine atık madde bırakmaz ve yan ürün oluşturma riski taşımaz.
Ozonun Kokulara Etkisi
Hayvan kokuları,
Banyo kukularını,
Sigara kokuları,
Alkol kokuları,
Boya kokuları,
Kömür kokuları,
Benzin kokuları,
Medikal kokuları,
Yangın kokuları,
Halı kokuları,
Lağım kokuları,
Küf kokuları,
Yemek kokuları,
Su kokuları,
Karbon monoksit kokuları,
Balık kokuları,
Soğan kokuları,
Sarımsak kokuları,
Çöplük kokuları,
Hastane kokuları,
Leş kokuları,
Yağ kokuları,
Yanık yemek kokuları,
Et,tavuk ve balık kokuları,
Arıtma tesisi kokularını ve
Propan gazı kokularını ortadan kaldırır, kesin sonuç verir.
Ozonun Hava Sanitasyonundaki Etkisi
Merkezi iklimlendirme ( klima santralleri ) , ortam havası koku ve bulaşıcı hastalıkları okside etme gücü
Yüksek reaktivitesi sayesinde çeşitli organik ve inorganik molekül ve atomlar ile reaksiyona girerek onları oksitler.Bu reaksiyonlar sonucunda havadaki bakterileri ve mikropları etkisiz hale getirerek sterilizasyon sağlanmış olur.Reaksiyon başladıktan sonra ortamdaki hava sıcaklığına göre 5 dakika ile yarım saat içinde ozon molekülleri oksijene dönüşmeye başlar .Bu özelliği sayesinde ozon diğer dezenfektan maddelerinin aksine atık madde bırakmaz ve yan ürün oluşturma riski taşımaz.
Ozonla yapılan çalışmalar sonucunda , ozonun güçlü bir oksidan olması sayesinde suda ve havada ;
Mikrop kırıcı olarak ,
Koku giderici,
Ortamı kirleten pek çok organik molekülün yok edicisi olarak kullanılabileceği ispat edilmiştir.
Ozon jenaratörlerinin geliştirilmesi günümüzde ozon kullanım alanını, hızla genişletmektedir.Ozon bilinen bütün virüs, bakteri, mantar, maya ve küf çeşitleri için yok edici etkiye sahiptir.Bu nedenle hastane, otel, konferans salonu, okul ve insanların yoğun olarak bulunduğu ortamların sterilize edilmesinde kullanılır.Ayrıca ozon kullanımı klima santralleri ve soğutma kulelerinde oluşan Legıonella hastalığını, bu tür mekanlarda insanların hava yolu ile birbirlerine bulaştırabileceği hastalıkları da engellemektedir.Ortamdaki hava kirliliği ve kötü kokuları yok etmesi sayesinde , insanlarda ferahlık ve zindelik hissi yaratır.
Ozonun Mikroplara Etkisi
Ozon tarafından bakterilerin inaktivasyonu kompleks bir süreçtir.Çünkü ozon proteinler, doymamış yağlar ve hücre membranlarındaki solunum enzimleri,hücre zarlarındaki peptidoglikanlar, sitoplazmadaki enzimler ve nukleik asitler ile spor ceketleri ve virüs kapsidlerindeki peptidoglikanı da içeren birçok hücre yapılarına zarar verir. Diğerleri OHَ ,O2 َ ve HO3َ gibi ozon yıkımının reaktif yan ürünlerinin antimikrobiyal aktivitesini vurgularken bazı araştırıcılar moleküler ozonun mikroorganizmaların başlıca inaktivatörü olduğu sonucunu çıkardılar.
Hücre zarları : Ozon polidoymamış yağ asitleri,membran bağımlı enzimler,hücre içeriğinin dışarı sızmasına yol açan glikoproteinler ve glikolipidler dahil hücre zarının çeşitli komponentlerini oksidize eder ve sonunda hücre lizisine yol açar (Scott and Lesher 1963; Murray and diğerleri 1965). Doymamış yağların çift bağları ve enzimlerin sülfidril grupları ozon tarafından oksidize edildiğinde hücre permeabilitesi dahil normal hücresel aktivitenin bozulması vehızlı ölüm ortaya çıkar. Dave (1999) transmisyon elektron mikroskobu mikrografiklerinde gözlemlediği kadarıyla sulu ozon ile Salmonella enteritidis’e müdahale ettiğinde hücre membranlarının bozulduğunu buldu.
Bakteriyal spor ceketler : Foegeding (1985) ceket proteinleri çıkarılmış Bacillus cereus sporlarının bozulmamış sporlarla karşılaştırdığında ozon tarafından hızlıca inaktive edildiğini buldu. Araştırıcı spor ceketin ozona karşı başlıca koruyucu bir bariyer olduğu sonucunu çıkar-dı.Son zamanlarda, Khadre and Yousef (2001) Bacillus subtilis sporlarına sulu ozon ile müdahale ettiklerinde dış taraftaki sporların büyük oranda bozulduğunu buldular.
Virüslere karşı çok etkili
H1N1 Domuz gribi
AIDS
Adenovirus (type 7a)
Coxackie A9, B3, & B5
Cryptosporidium
Echovirus 1, 5, 12, &29
Encephalomyocarditis
Hepatitis A
GD V11 Virus
Onfecttious hepatitis
Influenza
Polio virus (poliomyelitus) 1, 2 & 3
Rotavirus
Tobacco mosaic
Vesicular stomatitis
Mantarlara karşı çok etkili:
Aspergillus candidus
Aspergillus flavus (sarımsı-yeşil)
Aspergillus glaucus (mavimsi-yeşil)
Aspergillus niger (siyah)
Aspergillus terreus, saitoi & oryzac
Botrytis allii
Colletotrichum lagenerium
Fusarium oxysporum
Grotrichum
Mucor recomosus
Mucor piriformis
Oospora lactis (beyaz)
Penicillium cyclopium
P. chrysogeum & citrinum
Penicillium digitatum (zeytin yeşili)
Penicillium glaucum
Penicillium expansum (zeytin yeşili)
Penicillium egyptiacum
Penicillium roqueforti (yeşil)
Rhizopus nigricans (siyah)
Rhizopus stolonifer
Mayalara karşı çok etkili
Baker’s yeast
Candia albicans-all forms
Common yeast cake
Saccharomyces cerevisiae
Saccharomyces ellipsoideus
Saccharomyces sp.
Ozonun Patojenlere Etkisi
Ozon’un patojenlere etkisi yüksektir ve belirli dozajlar da kesin sonuçlar sağlamaktadır.
Patojen |
Dozaj |
Aspergillius Niger(Kara dağ) |
1,5-2 mg/l ile yokedili |
Bacillus Bacteria |
0,2 m/l ile 30 saniyede yok edildi |
Bacillus Anthracis |
Ozona hassas |
Bacillus cereus |
Suda 0,12 mg/l ile 5 dk.sonra yok edilir. |
B.cereus(spores) |
Suda 2,3 mg/l ile 5 dk.sonra yok edilir. |
Bacillus subtilis |
0,10 ppm ile 33 dk. da %90 azalma |
Bacteriophage f2 |
Suda 0,41 mg/l ile 10 saniyede %99.99 yok ediş |
Botrydis cinerea |
3.8 mg/l 2dk boyunca |
Candida bacteria |
Ozona hassas |
Clavibacter michiganense |
1.1 mg/l ile 5 dk da %99.99 parçalanma |
Cladosporium |
0,10ppm ile 12.1 dk da parçalanma |
Clostridium bacteria |
Ozona hassas |
Clostridium Botulinium |
0,4-0,5 mg/l başlangıç |
Coxsackie virüs A9 |
Suda 0,035 mg/l ile 10 sn de % 95 parçalanma |
Coxsackie virüs B5 |
0,4 mg/l ile 2.5 dk da %99.99 parçalanma |
Diptheria pathogen |
1,5-2 mg/l |
Eberth bacillus |
1,5-2 mg/l |
Echo virüs 29 |
1mg/l ile 1 dk da %99.999 yok edilir |
Enteric virüs |
4,1mg/l ile 29 dk da atık suda %95 yok ediş |
Escherichia coli bacteria |
Havada 0,2mg/l ile 30 sn de yok ediş |
E-coli(temiz suda) |
0,25 mg/l ile 1.6 dk da %99.99 yok ediş |
E-coli(atık suda) |
2,2 mg/l ile 19 dk da %99.9 yok ediş |
Encephalomyocarditis virüsü |
0,1-0.8mg/l ile 30 sn de sıfır düzeyine gelir |
Endamoebic Cysts bacteria |
Ozona hassas |
Entero virüsü |
0,1-0.8mg/l ile 30 sn de sıfır düzeyine gelir |
Fusarium Oxysporium f.sp.lycopersici |
1,1 mg/l ile 10 dk. |
Fusarium oxysporum f.sp. melonogea |
99.99 % yokoluşu 1.1 mg/l 20 dakika |
GDVII Virüsü |
0,1-0,8mg/l 30sn uygulandı ve sıfır düzeyinde yok edildi. |
Hepatitis A Virüsü |
0,25 mg/l ile 2 saniyede 99,99% yok olur. |
Herpes Virüsü |
0,1-0,8mg/l ile 30 sn.de sıfır düzeyine gelir. |
Influenza Virüsü |
0,4 – 0,5mg/l etkisizleştirir. |
Klebs-Loffler Bacillus |
1,5 – 2 mg/l de yok olur. |
Legionella pneumophila |
0,32 mg/l ile 20dak. Suda yok olur. |
Luminescent Basidiomycetes(melanin pigmentsiz) |
100 PPM ile 10dak. yok olur |
Mucor piriformis |
3,8 mg/l ile 2dak. yok olur |
Mycobacterium foruitum |
0,25 mg/l ile 1 sn suda %90’ı yok olur |
Penicillium Bakteri |
Ozon gazına hassas |
Phytophthora parasitica |
3,8 mg/l ile 2dak. |
Poliomyelitis Virüsü |
0,3 – 0,4mg/l 3-4dak.da 99,99%ölür |
Poliovirüs sürüm1 |
0,25mg/l 1dak.da 99,5% yok olur |
Proteus Bakteri |
Çok Hassas |
Pseudomonas Bakteri |
Çok Hassas |
Rhabdovirüs virüsü |
0,1 – 0,8mg/l ile 30sn.de sıfır düzeyine iner |
Salmonella Bakteri |
Çok Hassas |
Salmonella typhimurium |
0,25mg/l ile 1dak.da 99,99% yok olur. |
Schistosoma Bakteri |
Çok Hassas |
Staph epidermidis |
0,1 PPM ile 1,7dak. 90%’ı yok olur. |
Staphylococci |
1,5 – 2mg/l ile yok olur. |
Stomatitis Virüsü |
0,1 – 0,8mg/l ile 30 sn.de sıfır düzeyine ulaşır(yok olur) |
Streptococcus Bakteri |
0,2 mg/l ile 30 saniyede yok olur. |
Verticillium dahliae |
1,1 mg/l ile 20dak.da 99,99% yok olur. |
Vesucular Virüsü |
0,1 – 0,8 mg/l ile 30 sn.de sıfır düzeyine gelir |
Virbrio Kolera Bakteri |
Çok Hassas |
Ozon Kullanım Alanları
1. Genel dezenfeksiyon amaçlı ozon kullanımı
• Konteynır dezenfeksiyonunda ozon kullanımı ,
• Yüzey dezenfeksiyonu,
• Buzdolabı dezenfeksiyonu,
• Kapalı alan dezenfeksiyonu,
• Apartman ortak kullanım alanlarında ozon kullanımı,
• Tır dorse, konteynır gibi yük taşımacılığında ozon kullanımı,
2. Hava ve Su’yun Dezenfeksiyonunda ozon kullanımı,
• Ortam havası temizlemede ozon kullanımı,
• İçme Sularının dezenfeksiyonunda ozon kullanımı ,
• Kullanım sularının dezenfeksiyonlarında ozon kullanımı ,
• Yüzme havuzlarında ozon kullanımı,
• Sebze ve meyvelerin dezenfeksiyonunda ozon kullanımı;
3. Kokuların giderilmesinde ozon kullanımı,
• Tat, renk, bulanıklık ve koku giderilmesinde;
4. Antiviral, antibakteriyal, antifungal mikroorganizmaların yok edilmesinde,
• Bakteri ve virüslerin dezenfeksiyonunda
5. Toprakta ozon kullanımı
6. Sağlık alanında ozon kullanımı
• Ameliyathanelerde ozon kullanımı,
• Ameliyathanelerde ozon kullanımı,
• Sarf maddelerinin sterilizasyonunda ozon kullanımı,
• Diş Hekimi muayenehane ve polikliniklerinde ozon kullanımı,
• Ağız ve diş sağlığında ozon kullanımı,
• Diş labaratuarlarında ozon kullanımı,
• Doktor muayenehanelerinde ve polikliniklerinde ozon kullanımı,
• Ana sağlık merkezlerinde ozon kullanımı,
• Sağlık ocaklarında ozon kullanımı,
• Eczanelerde ozon kullanımı,
• Veteriner hekimlikte ozon kullanımı,
• Büyükbaş ve küçükbaş çiftliklerinde ozon kullanımı,
• Tavukçuluk sektöründe ozon kullanımı,
• Pet kliniklerinde ozon kullanımı,
• Akvaryum, balık ve su ürünlerinde tedavi amaçlı ozon kullanımı,
7. Gıda sektöründe ozon kullanımı,
• Balık yetiştiriciliğinde kullanımı,
• Gıda depolamada ozon,
• Marketlerde ve manavlarda ozon kullanımı,
• Gıda endüstrisinde şişe ve yemek kaplarının dezenfeksiyonunda,
• Catring hizmetlerinde ozon kullanımı,
8. Pestisit ve ağır metallerin yok edilmesinde ozon kullanılması,
• Zirai ilaç kalıntılarının yok edilmesinde ozon kullanımı,
• Hayvansal kökenli ilaç kalıntılarının yok edilmesinde ozon kullanımı,
• Kimyasal atıkların içeriğindeki ağır metallerin yok edilmesinde ozon kullanımı,
9. Yaşam alanlarında kullanımı,
• Araçlarda ozon kullanımı,
• Restaurant ve lokantalarda ozon kullanımı,
• Kamu kurum ve kuruluşlarında ozon kullanımı,
• İş yerlerinde ozon kullanımı,
• Evlerde ozon kullanımı,
• Otellerde ozon kullanımı,
• Havuzlarda ozon kullanımı,
• Amv lerde havalandırma sistemlerinde ozon kullanımı,
• Camilerde ozon kullanımı,
• Toplu taşıma araçlarında( otobüs, uçak, tren, vapur vb) ozon kullanımı,
• Hastane, hava alanı, hamam gibi klimalı sistemi olan yerlerde,
• Sinemalarda, tiyatrolarda ve gösteri merkezlerinde ozon kullanımı,
10. Tarım alanlarında kullanımı,
• Seralarda ozon kullanımı,
• Bitki üretiminde ozon kullanımı,
• Çiçek üretiminde ozon kullanımı,
• Tohum üretiminde ozon kullanımı,
• Toprakta ozon kullanımı,
• Sulama suyunda ozon kullanımı,
• Tarımsal depo alanlarında ozon kullanımı,
• Silolarda ozon kullanımı,
• Depo ve antrepo alanlarında ozon kullanımı,
11. Atıklarda ozon kullanımı,
• Ağır metallerin uzaklaştırılmasında,
• Atıklardaki patojen mikroorganziamaların yok edilmesinde,
12. Güzellik merkezlerinde kullanımı (anti-aging özelliği),
13. Üretim tesislerinde ozon kullanımı,
• Tavukçulukta ozon kullanımı,
• Kırmızı et işleme tesislerinde ozon kullanımı,
• İlaç fabrikalarında ozon kullanımı,
• İlaç depolarında ozon kullanımı,
• Soğuk hava depolarında,
• Klima sistemlerinde,
• Havalandırma, boyler, soğutma kuleleri, nemlendirme sistemlerinde ozon kulanımı,
14. Küf gidermede ozon kullanımı,
• Aflatoksin arındırılmasında ozon kullanılması,
• Gıda ve havada kükürt giderilmesinde ozon kullanılması,
15. Tedavi amaçlı ozon kullanımı,
• Hava ile bulaşan hastalıkların giderilmesinde,
• Veteriner Hekimlikte,
• Hayvancılıkta, tedavi ve enfeksiyon giderilmesinde,
• İnsan kanında bulunan virüs giderilmesinde,
• Zayıflamada,
• Hastalıkların tedavisinde rutin yöntemlere yardımcı olarak,
• Cilt hastalıklarında,
• Virüslerin sebep olduğu hastalıklarda,
• Dolaşım bozukluklarında,
• Kronik yorgunlukta,
• Akne, sedef dirençli mantar gibi cilt hastalıklarında,
• Migren ve multipl skleroz gibi nörolojik hastalıklarda
• Zor iyileşen enfekte yaralarda,
• LEJYONER hastalığının yok edilmesinde vb.
• Deri hastalıklarından enfeksiyon hastalıklarına kadar birçok durumda hekimlerin önerileri doğrultusunda tedavi sürecinde,
Ozon Gazı Nasıl Kullanılır?
Ozon gazı ilk başta
1-hava da
2-suda
olmak üzere ÇOK GÜÇLÜ BİR DEZENFEKTAN etkisi nedeniyle kullanılır.
Hava dezenfeksiyonu yaparken öncelikle nelere dikkat etmeliyiz?
İç ortam hava kirliliği kontrolünde diğer yöntemler neler?
Ozon gazının kapalı ortam dezenfeksiyonu yaparken, asıl önemli olan nedir?
Dezenfeksiyonda, İç ortam hava kirliliğini azaltmak için etkinliğine göre sıralı 3 yaklaşım şunlardır:
Kaynak Denetimi:
Kirlilik kaynaklarının elemine edilmesi veya kontrol edilmesi.
2. Havalandırma:
Dış ortamdan havalandırma sayesinde kirliliğin seyreltilmesi.
3. Hava Temizleme:
Kanıtlanmış hava temizlenme metotları sayesinde kirliliğin ortadan kaldırılması.
En etkili yöntem Kaynak kontrolüdir. Bu yöntem, iç ortam hava kirliliğine sebep olan materyal ve ürünlerin en aza indirgenmesini, nem ve nem kontrolü, ıslak veya nemli yüzeylerin temizlenmesi ve dezenfeksiyon gibi biyolojik kirlenmeleri en az indirgemek için yapılan uygulamaları içerir.
Dış hava yöntemi ile havalandırma, etkili ve yaygın kullanılan ortamı temizlemer yöntemdir. Havalandırma yöntemi aynı zamanda kirlilik kaynağının yanında mekanik bir havalandırma mekanizmasıdır.
Hava temizlemeyöntemi ise, genellikle kendi başına yeterli olarak kabul edilmez, ama bazen kaynak kontrolü ve havalandırmayı tamamlamak için kullanılır. Hava filtreleri, elektronik partiküller ile, hava temizleyiciler ve iyonlaştırıcılar genellikle havadaki partiküllerin kaldırmak için kullanılır ve gaz absorbe eden malzemeler bazen kaynak kontrolü ve havalandırmanın yetersiz olduğunda yerlerde kullanılır.
Su Dezenfeksiyonunda Ozon-Klor Karşılaştırılması
Ozon gazının dünyada en çok kullanıldığı alanların başında su dezenfeksiyonu gelir. Genel anlamda klor ile dezenfeksiyona kıyasla ozon ile dezenfeksiyonun bir çok avantajı bulunur:
1. Klor atomu ile yapılan dezenfeksiyon işlemlerinde, sudaki bazı istenmeyenleri de okside ederken, kalıcı ve zararlı kimyasallar da meydana getirir. Klor dezenfeksiyonu ile oluşan bu kimyasallar suyun lezzetini ve kokusunu bozar. Ozon gazı dezenfeksiyonu ile yapılan dezenfeksiyon işlemlerinde ise ‘iyonize olmuş oksijen’ gibi davranır, dezenfeksiyon görevini çok hızlı yapar, sudaki bazı maddeleri okside eder, arta kalan ozon molekülleri ise çok kısa bir süre içinde tabii oksijene dönüşür. Sonuçta ozon gazı ile dezenfeksiyon işlemi yapılması sonucunda istenmeyen kimyasallar oluşmaz.
2. Ozon gazının, klor atomuna göre çok önemli bir avantajı da ‘topaklayıcı’ (Flokülasyon) özelliğidir: yani Ozon gazı, ‘iyonize oksijen’ gibi davrandığından su içinde bulunan çok küçük partiküller üzerinde ‘topaklayıcı’ rol oynar, ozon gazının bu yeteneği sayesinde küçük katılar birbirleri ile birleşerek daha büyük katılar oluşturur, büyük katılar filtrede kolayca tutulur ve sonuçta suyun filtrelenmesi kolaylaşır.
3. Suyun pH derecesi klor atomu ile dezenfeksiyonda çok önemlidir. Suyun ideal pH derecesi 7,5’in altında değilse, klorun suya girmesi ile suda oluşan ve esas dezenfeksiyonu yapan hipoklorik asit (HOCl) yeterli miktarda oluşmaz ve sonuçta dezenfeksiyon randımanı düşer. Oysa ozon gazı her pH derecesinde su dezenfeksiyonunda kullanılır..
4. İşletmeci için ozon gazı çok avantajlıdır. Ortamda bulunan soluduğumuz havadaki oksijenden üretilen ozon gazı, işletmeciye büyük kolaylıklar sağlar: önce maliyeti düşürerek, işletmedeki Satın alma, kalite kontrolu, depolama, dozajlama noktasına taşıma gibi işleri ortadan kaldırır. gıda sektöründe kullanılması halinde mamül maddelerin ve sebze ve meyvelerin daha uzun sürede dayanıklılığınız sağlayarak, maliyet düşüklüğü sağlar.
5. Klorun suda kalıcı olması nedeni ile klor suya fazla verilemez ve hassas klor dozajlama yapılmasıı çok önem taşır. Oysa ozon gazının suya fazlaca verilmesinde önemli bir sorun oluşmaz çünkü ozon kısa bir süre sonra tabii oksijene dönüşerek suyu terk eder. yani doğadaki yarılanma ömrü ozon gazının düşük seviyededir.
Ozon gazından söz ederken mutlaka ‘ozonun konsantrasyonundan’ da söz edilmelidir, çünkü ozon jeneratörlerinin ürettiği gaz içinde ozon gazından çok tabii oksijen ve tabii azot gazları bulunur. Bu nedenle, özellikle bir ozon sistemi satın alırken, sistemin hangi konsantrasyonda ozon gazı ürettiğini sormak ve bu konuda bilgilenirken, hangi dozajda kullanmamız gerektiğini iyi bilmemiz yararlı olur.
Ozon üretmek için ozon jeneratörüne verilen oksijen-azot karışımı havanın, belirli bir miktarı ozon gazına dönüşür. Klasik ozon jeneratörlerinin ürettiği ozon gazının konsantrasyonu genelde düşük olduğu halde üretittiği ozon gazının saflık derecesi çok çok önemidir...
Burada hassasiyetle durulması gereken bir duruma da ayrıca dikkat etmek gerekir:
% 1 konsantrasyonda ozon gazı içeren bir karışımdan iki misli kullanılarak, yani oranı % 2 konsantrasyonda ozon gazı kullanılsa bile %1 lik ozon dan elde edilen dezenfeksiyon sağlanalamaz. Araştırmalar göstermiştir ki ozon gazının suda çözünme kabiliyeti ozon gazının konsantrasyonu ile direkt orantılıdır.
Örnek vermek gerekirse; 25 C suda, % 1 konsantrasyonda ozon gazı en çok 3,5 mg/lt çözünebilir, % 3 konsantrasyonda ozon gazı bu suda 10,58 mg/lt kadar çözünür.
Oysaki Yüksek konsantrasyondaki ozon gazı suda çok daha kolay çözünerek suyun etkili bir şekilde ve hızlıca dezenfeksiyonunu sağlar. Bu nedenle, yüksek konsantrasyonda ozon gazı üreten sistemler kullanılarak daha az enerji ile daha etkili dezenfeksiyon yapılırak maliyet azaltıldığı gibi, kalite yükseltilir.