Gıdaların raf ömrünü uzatmak için başvurulan yöntemler arasında ozon, güvenli bir seçenek olarak yer alıyor. Günümüzde ozonlu suyun mikrobiyal yükü azaltması etkisiyle özellikle meyve ve sebzelerin raf ömrünü uzatmak amacı ile başarı ile kullanıldığını görebiliriz. Meyve ve sebze depolarında ozon gazı ile uygulama yapılarak sterilizasyonun sağlanması mümkündür.
Ozon, meyve ve sebzeler için en doğal ve güçlü oksidandır. Meyve ve sebzelerin soğuk hava depolarında muhafaza edilirken kalitesinin düşmemesi için ozonlu suyun kullanımından yararlanılabilir. Yapılan araştırmalar, ozonlu su ile yıkanan meyve ve sebzelerdeki mikrobiyal yükün %99 oranında azaldığını göstermiştir. Bununla birlikte ozonlu su, meyve ve sebzelerin depolama süresini de 2 kat artırmaktadır.
Meyve, sebze taşımacılığı konusunda da ozonun tercih edilme oranı gittikçe artmaktadır. Tüketiciye tazeliğini koruyan, kaliteli ürünler ulaştırmak isteyen ihracatçı firmalar, ozon gazından bu anlamda yararlanmaktadır. Ozon uygulaması ile ürünlerin kalitesi korunarak raf ömrü uzatılabilir. Böylelikle ürün için uzun mesafelerin getirdiği riskler ortadan kaldırılır. Ozonlu su ile ürünün tazeliğini korumak bu şekilde mümkün olacaktır.
Meyve ve Sebzelerin Dezenfeksiyonu
Ozon, güçlü bir dezenfektan olarak her alanda güvenli bir şekilde uygulanabiliyor. Kimyasalların aksine doğal bir dezenfektan olması da onu, birçok yöntemin karşısına güçlü bir alternatif olarak çıkarıyor. Ozonlama uygulanan meyve ve sebzelerin dezenfeksiyonu en sağlıklı şekilde gerçekleştirilir. Ozonun işlem sonrası hiçbir kalıntı bırakmaması ve gıda maddesiyle herhangi bir reaksiyona girmemesi, dezenfeksiyon için ozonun en sağlıklı yöntem olduğunu bizlere gösterir.
Ozonun etki alanı sadece mikroorganizmalara karşı değildir. Aynı zamanda ozon, sebze ve meyveler üzerindeki tarım ilaçlarının insan sağlığını tehdit edici zararlı etkilerini de önemli oranda azaltmaktadır. Ozonlama işlemiyle pestisitlerin kolaylıkla parçalanabildiği ve yok edildiği gözlemlenmiştir.
Soğuk Hava Depolarının Dezenfeksiyonu
Meyve ve sebzelerin depolandığı soğuk hava depolarındaki hijyen, ürün kalitesini büyük oranda etkiler. Bu etki, gıdaların raf ömrü açısından en önemli faktörlerden biridir. Ortamın dezenfeksiyonu için kimyasal maddeler ile çalışma yapılması, ürünlerin üzerinde kalıntıların kalmasına neden olur. Ürün kalitesini düşürecek bu durum, tüketicilerin sağlığını tehdit edici bir unsurdur.
Ozonun uygulandığı soğuk hava depolarında kimyasal kalıntı riski oluşmaz. Meyve ve sebze ihracatı gerçekleştiren firmalar bu yöntemle istenen sağlıklı sonucu alabilir. Firmalar için bu yöntem, güvenilirliğiyle birlikte ekonomik bir seçenek olarak da yer alıyor.